In tijden van thuis en online werken zien we de rol van een intranet steeds belangrijker worden voor organisaties.
Medewerkers werken goeddeels vanuit huis en willen leunen op een eenvoudige “landingspagina” van waaruit ze hun “remote” werk kunnen starten.
Bedrijven willen zorgen dat medewerkers maximaal gebonden en geboeid blijven ondanks de afstand naar kantoor.
Hieronder beschrijven we de zes minimale stappen om te komen tot een ontwerp voor een effectief intranet in je organisatie.
Stap 1: identificeer de belangrijkste doelen voor het intranet
In deze stap bepaal je welke doelstellingen het intranet gaat vervullen. Je sluit deze aan op de strategie en de wijze van interne communicatie die je als bedrijf wil voeren.
Hieronder is een begin gemaakt met voorbeelden van doelen die van toepassing kunnen zijn. Uiteraard is het zaak om deze met verschillende eigenaren van delen van het intranet verder uit te werken.
De leiding in het project om dit verder uit te werken ligt in het algemeen bij de afdeling Marketing of interne communicatie.
Potentiële doelen voor het intranet:
Doel
|
Gerelateerde kenmerken
|
Goed geïnformeerde medewerkers
|
|
Goed getrainde medewerkers
|
|
Efficiëntere administratieve processen
|
|
Samenwerking stroomlijnen
|
|
Verspreiding van innovaties en “good practices”
|
|
Binding van werknemers
|
|
Verhoogde medewerkerstevredenheid
|
|
Aantrekking van getalenteerd nieuw personeel
|
|
Identificeer bedrijfsdoelen die met het intranet kunnen worden ondersteund
Zoek naar elk aspect van de ambities van je bedrijf waarin de voordelen van een goed intranet een belangrijke rol kunnen spelen. Check bijvoorbeeld:
- Missie, visie, waardenverklaringen
- Strategische plannen
- Jaarlijks businessplan
- Bedrijfsplannen van afdelingen en werkgroepen
Aspecten van de bedrijfsstrategie die goed aansluiten bij modern intranet:
- Moderniseer digitale tools en digitale manier van werken
- Innoveer meer
- Werk beter samen
- Verhoog de efficiëntie, elimineer dubbele inspanningen
- Talent aantrekken
- Deel kennis beter
- Standaardiseer processen
- Bouw een sterke werknemersgemeenschap op
- Versterk intern het merk, word echt ‘één bedrijf’
- Verhoog de betrokkenheid van medewerkers
Waarschijnlijk zijn er ook andere doelen die nauw verband houden met branche en marktpositie, en die zijn ook belangrijk om mee af te stemmen (bv business development doelstellingen).
Stap 2: Evalueer de staat van de huidige intranetsoftware
De volgende stap is het uitvoeren van een huidige statusanalyse of gap-analyse om de sterke en zwakke punten van het huidige intranet te identificeren in vergelijking met de voordelen die een intranet kán hebben. Stel jezelf de volgende vragen, beginnend met de lijst die je in stap 1 hebt gemaakt:
- Hoe goed is het intranet nu? Welke problemen doen zich voor?
- Welke middelen heb je om het nu te verbeteren?
- Hoe goed ondersteunt het intranet elk van de belangrijkste doelstellingen?
Stap 3: Bepaal de stakeholders voor de doelen uit stap 1
Met de verschillende stakeholders ga je de eisen aan het intranet verder vormgeven. De stakeholder kun je bepalen aan de hand van de doelen die je in stap 1 hebt geformuleerd. Denk aan HR & Facilities voor de efficiëntere administratieve processen, Management als stakeholder voor “Goed geïnformeerde medewerkers” nieuws sectie, etc.
Hou de groep wel zo beperkt mogelijk om voortgang te kunnen bereiken. Je belandt al snel in eindeloze discussies.
Stap 4: Bepaal de verschillende content secties voor het intranet
Bepaal in deze stap met de stakeholders welke content secties je wil hebben in het intranet. De content secties zijn al grotendeels terug te vinden in de doelstellingen hierboven. Hier gaat het om concrete invulling daarvan met eventuele specifieke requirements voor delen van het intranet.
Bijvoorbeeld de sectie online trainingen, zal een deel AVG Awareness bevatten, met trainingen, naslag materiaal en mogelijk assessment, waarin mensen getoetst worden op de kennis. Of de nieuws sectie met bijvoorbeeld algemeen (vak)nieuws, je bedrijf in het nieuws en persoonlijk nieuws.
Een deel van het ontwerp vindt je mogelijk al terug in het huidige intranet.
Stap 5: Bepaal de technische eisen en wensen
Kijk naar de platformen die in principe beschikbaar zijn in de organisatie (in dit geval Afas Insite en Microsoft Sharepoint) en bepaal welke het best past bij de doelen die gesteld worden.
Doe dit samen met IT omdat zij de technische eisen en wensen kennen met de eventuele beperkingen van bestaande platformen (denk aan koppelingen naar bestaande systemen, single sign on etc.).
Houd ook rekening met de kosten en je budget, uiteraard.
Stap 6: Bepaal de look & feel
Bepaal hoe het intranet eruit moet komen te zien, match het met de huisstijl, denk aan de mobiele versie. Neem indien nodig een designer in de hand om een uitdagend ontwerp te bewerkstelligen. Hou wel rekening met de keuze van het platform, omdat het uit elkaar lopen van het design en de technologie tot grote kosten kan leiden. Blijf binnen de standaard mogelijkheden van het platform.
Na de bovenstaande moet het mogelijk zijn om een project te starten voor de inrichting van het intranet. Maak een plan van aanpak, betrek de juiste stakeholders en projectleden. Pak het iteratief aan, zodat je snel resultaat hebt.
Denk ook aan de verschillende rollen die nodig zijn in het beheer, zoals een moderator voor het nieuws en voor de andere sociale uitingen en blogs.
Tot slot: Identificeer eenvoudige bedrijfsstatistieken om succes van het intranet te meten
Als je specifieke bedrijfsprocessen hebt geïdentificeerd die je met het opnieuw ontworpen intranet kunt verbeteren, is het belangrijk om deze ook meetbaar te maken.
Een fout die veel intranetteams maken, is dat ze Key Performance Indicators (KPI’s) uitsluitend rond activiteit stellen in plaats van resultaten . Hoewel veel intranetanalysesoftware je makkelijk het aantal paginaweergaven of nieuwe opmerkingen kan vertellen, zijn die cijfers vaak niet echt waardevol. Ze kunnen deel uitmaken van je meetkader, maar zijn op zichzelf niet voldoende
Hulp nodig?
We komen graag met u in contact om onze aanpak toe te lichten.